skip to Main Content

История на района

Интересен факт, свързан с историята на района е, че в архива на район „Средец” се съхраняват всички актове по гражданско състояние на столичани от 1913 г. до 1947 г. , тоест актовете за раждане, за граждански брак и за смърт. Хората, родени, сключили брак и наследниците на починалите в този период, могат да направят справка по гражданско състояние или да поискат издаване на копие от документ единствено от район „Средец“.
Район „Средец“ е един от 24-те административни района на Столична община от 1995 г. Районът е правоприемник на Териториалната общинска администрация (ТОА) „Средец“, която е съществувала от 1991 г. до 1995 г.  Преди 1991 г. столицата е била разделена на 24 общини, една от които е била „Средец“ (от 1988 г. до 1991 г.). Община „Средец“ е наследник на Ленински районен народен съвет (от 1961 г. до 1988 г.), който пък е правоприемник на Сталински  районен народен съвет (от 1950 г. до 1961 г.).
Всичките тези административни структури – Сталински РНС,  Ленински РНС, община „Средец“ са се помещавали в същата сграда на ул. „Леге“ № 6.

История на сградата на ул. „Леге“ № 6

Сградата е на 100 години, проектирана и изграждана на няколко етапа от 1914 г. до 2006 г. Първоначално е двуетажна жилищна сграда, по-късно е достроявана, за да се впише хармонично в ансамбъла от многоетажни здания с подравнени корнизи, построени като административно-търговски комплекс по улица Леге. Тя се състои от висок партерен етаж – магазин, четири типови етажи и атика.
Конструктивното укрепване на сградата се извършва през  2011-2013 г., когато се премахват вътрешните разпределителни тухлени зидове и градореда.Изгражда се монолитна стоманобетонова скелетна конструкция, четири нови стоманобетонови плочи и нови стълбищни площадки, както и специална стълба за евакуация. Сменени са всички видове инсталации. Обособени са офиси за нуждите на администрацията, както и е обновена ритуалната зала. Изпълнени са изискванията за достъп на хора в неравностойно положение – монтирана е на партера специална платформа за инвалиди, за да могат да се придвижат до центъра за обслужване на гражданите. Запазена е фасадната стена, която е боядисана, тъй като сградата е архитектурно-строителен паметник на културата от 1978 г.

Кой е Леге?

Леге е френски вицеконсул в София, който заедно с Вито Позитано, италианския консул, предотвратяват опожаряването на София през 1877 г. Командващият турските сили Осман Нури паша е имал намерение да запали София с цел приближаващата Руска армия да намери един изпепелен град.
Леандър Франсоа Рьоне Льоге (на френски: Léandre François René Legay) е френски дипломат, вицеконсул в София, по време на Априлското въстание  и Руско-турската война. Леге е известен, освен със спасяването на София, с подкрепата си на българската национална кауза и с активното си съдействие за спасението на български революционери.
В първите месеци на Руско-турската война София е превърната в главен снабдителен пункт на турската армия. Тук са складирани значителни количества боеприпаси. След разгрома на Орханийската турска армия и приближаването на Руската армия към града е планирано той да бъде изгорен (декември 1877 г.). Чуждестранните дипломати са предупредени да се евакуират, но вместо това Леге и Позитано организират съпротивата на града и водят успешни преговори с командващия турските сили Осман Нури паша да запази града от разрушение. В това си начинание те успяват и София не е подпалена.
Заслугите на Леге за българската държава са оценени и от Стефан Дичев, който включва френския дипломат като герой в романа си  „Пътят към София“. В края на 70-те години по романа е заснет телевизионен сериал.
След Освобождението, на 26 май 1878 г., Общинският съвет на София обявява Леандър Льоге за почетен гражданин на града и наименува една от най-големите тогава търговски улици на негово име, побългарявайки името му на Леге. И до ден днешен тази улица носи неговото име.
 

Back To Top