skip to Main Content

Не случайно наричат район „Средец“  сърцето на София.

Столичният район „Средец“ лежи на основите на няколко хилядолетна история. Тук е бил  разцветът на Сердика-Средец-Триадица-София, на тракийска, антична, средновековна и модерна София.  Район „Средец“, освен че е историческото сърце на София, но е и съвременният културен, административен, образователен и спортен център. Тук са съсредоточени много забележителности на града  – Ротондата „Свети Георги“, Народното събрание, Президентството,  повечето министерства,  СУ „Св. Климент Охридски“,  Българска академия на науките, Националната художествена галерия,  Българска народна банка, Централна поща, Телефонната палата, Столична библиотека.

На неговата територия са известните храм-паметници: „Света Неделя“, „Свети Седмочисленици“, „Света Петка Стара“, Руската църква, старинната църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ и Светият синод на българската православна църква. Духовни знаци в паметта на поколения българи са Паметникът на Цар Освободител и Орлов мост. Тук, на емблематичната улица „Г. С. Раковски“, са разположени голяма част от театрите на София, къщите-музеи на най-големите български поети и писатели, Националният литературен музей. Тук извоюваха своя авторитет и национално значимите медии и агенции – БНТ,  БТА и Агенция София-прес.

В район „Средец“ са и едни от най-предпочитаните места от столичани и гостите на София за отдих, забавления и игри – Борисовата градина с езерото Ариана, Княжеската градина,  Националният стадион „Васил Левски“, стадион „Българска армия“ и още десетки други институции, организации.

За повече информация за забележителностите на София натиснете тук.

Back To Top