skip to Main Content

Интервю на кмета на район “Средец” Трайчо Трайков пред Столица.bg

Министър на енергетиката в първия кабинет “Борисов”, общински съветник, експерт в енергетиката и икономиката, сега кмет на централния софийски район “Средец”. Това е CV-то в едно изречение на Трайчо Трайков. Като кмет на “Средец” той доказва, че е и добър управленец. Не очаква някого да сигнализира за проблеми. Вижда ги бързо и започва да търси решение. Работи в екип и прави предложения на Столична община, така проблемите макар и бавно се решават. Увеличил е приемните си дни за граждани и бизнеса. Само преди седмица той предложи ресторант “Синият лъв” да стане детска градина. Процедурата вече е задвижена! Пред Столица.bg Трайков коментира проблеми в “Средец” и как решението им подобрило живота на гражданите. 

Господин Трайков, измина повече от половин година откакто сте кмет на централния столичен район Средец, какви са ви впечатленията от управлението на тази част на София?

Важните въпроси за хората тук са специфични – например инфраструктурата е налична, но често е амортизирана, почти няма нови или големи строителни проекти, но много от сградите  се нуждаят от сериозни инвестиции за поддръжка поради възрастта си. Жителите на района са много чувствителни и на тема организация на движението, паркиране и шум. Без да се впускам в дълги описания, управлението на един столичен район е трудоемка работа, дори и когато става дума за скромни бюджети, какъвто е този на „Средец“. А за нас хората „малките“ проблеми често са по-важни и видими дори от големите национални теми.


Кое беше първото нещо, което направихте?
Изготвих предложения за две нови пешеходни пътеки в близост до ясла и детска градина, за снижаването на бордюр при съществуваща пешеходна пътека и за удължаване на работното време през уикенда на мавзолея на Княз Александър I Батенберг. Бил съм прекален оптимист, че това са най-лесните за свършване неща.

Определено се забелязва по-добра комуникация с гражданите и Столична община от предшественика ви Мария Ачкова, какво ви коства това?
Благодаря, радвам се, че мислите така, но знам, че и г-жа Ачкова разбираше важността на темата. Моето първо изискване към служителите в районната администрация беше при всяка комуникация с граждани, бизнес или институции да се поставят на мястото на отсрещната страна и да си представят как биха се почувствали те. Все още, макар и по-рядко, отколкото в началото ми се случва да връщам за преработка писма, които преценявам, че могат да са по-разбираеми, полезни и уважителни към получателя. Същото се отнася и по отношение на Столична община – работещите там хора, от експерта до главния архитект и кмета имат своята мотивация и своите ограничения, които е добре да бъдат разбрани. Почти винаги ефективният резултат изисква сътрудничество и е от полза за всички, но трябва да се парира изкушението просто да се прехвърли топката. Иначе – увеличих приемните дни от един на два седмично, общувам с хората от района по всички възможни канали, не отказвам срещи. Проведохме две по-големи обществени обсъждания преди извънредното положение (за бюджета и организацията на движение), стремя се да участвам в гражданските групи за локални теми и проблеми, да модерирам или предлагам решения, според случая. Провеждаме онлайн допитвания и анкети. Скоро пуснахме и апликация на район „Средец“ за мобилни устройства, разработена с безвъзмезден труд от симпатизанти на Демократична България. Като цяло се стремя да споделям важна или интересна информация, без да досаждам прекалено.     

Има ли в момента нещо належащо, което трябва да се реши още тази седмица?
Постоянно има нещо належащо и в момента също е така. За тази седмица например – становище към доклада за пешеходна зона на ул „Съборна“, обобщаване и представяне на резултатите от анкетата ни за ул „Цар Иван Шишман“, подготовка за обществено обсъждане на проекта за бул „Патриарх Евтимий“/ ул.“Проф. Фритьоф Нансен“/ ул „Г.С. Раковски“ и следващи стъпки по проекта за ремонт на двора на 113 детска градина. Освен това имахме остър казус с помещенията на бившия френски културен център на ул „Дякон Игнатий“ 2 – те в момента не се използват и са зловонни и с изпочупени стъкла, кaто застрашават преминаващите. Изпратихме предписание на собственика (Министерство на външните работи) и от онзи ден вече са предприели действия за обезопасяване и изчистване на сградата, които се надяваме да приключат до края на седмицата.


Докъде стигна вашето предложение за ремонт на общински жилища и отдаване под наем на пазарни цени, тези на ул. Съборна и тегленето на кредит за строеж на нови в крайни квартали?
Беше създадена работна група от общински съветници и експерти, която да подготви нова наредба за общинските жилища, така че подобни идеи да могат да бъдат реализирани. Вече има първа версия. Аз продължавам да смятам, че ако някой е крайно нуждаещ се от жилище, няма причина то да трябва да му бъде предоставено непременно в сграда – паметник на културата в идеалния център. Ето в район „Възраждане“, например, се подготвя проект за строеж на нова сграда със социални жилища и няма причина по принцип такива жилища извън центъра да не са достъпни и за картотекирани в централните райони, където пък малобройните общински жилища следва да се реновират и носят доход за града ни.
6. Къде трябва да се направят бързи ремонти на улици, тротоари във вашия район?
Изготвяме два списъка с улици и тротоари за ремонт – първият се изпълнява от фирмата, избрана от Столична община за абонаментна поддръжка на инфраструктурата (около 80% от работите в стойностно изражение), а във втория са обекти, които районите изпълняват сами, ако получат съответното финансиране. Приоритизираме обектите според реалното им състояние и жалбите от граждани. От декември до сега са ремонтирани тротоари на ул „Леонардо Да Винчи“, ул „Гладстон“ (в два участъка), ул „Хан Крум“,  ул „Гечкенли“. Следващите са ул. „Авицена“, ул. „Парчевич“ и бул „Васил Левски“ в участъка от ул „Хан Крум“ до ул „Граф Игнатиев“. Пренареден е паважът на ул „Модест Мусоргски“ и са ремонтирани малки участъци по още шест улици. 

Кои сгради паметници на културата или архитектурни забележителности трябва да се ремонтират? 
На територията на район Средец има над 360 сгради – паметници на културата, от които по първоначална оценка поне 50 се намират в лошо и много лошо състояние. Повечето от тези сгради са частна собственост, а районът прави предписания, когато състоянието им застрашава безопасността на преминаващите покрай тях. Възложил съм на главния архитект на района изготвянето на списък с конкретното състояние на всеки обект, за да можем да сигнализираме всеки, който има отговорност за поддържането им. Смятам, че тъжните случаи с Градската библиотека, Двойната къща, къщата на Иван Гешов и други трябва да бъдат прекратени и ключът към това са законови промени, които ефективно да стимулират собствениците им да ги запазят. Една знакова сграда, която е държавна собственост и за чийто неотложен ремонт сме направили предписание е тази на бившия Нотариат – тя съвсем наскоро беше предоставена за нуждите на Министерството на културата. От общинските се сещам и за сградите на 
ул. „Иван Вазов“ 6, ул. „Позитано“ 1, ул. „Гурко“ 7 и 9. Заедно със Столичния инспекторат работим по стратегия за справяне с графитите – например сградата на ъгъла на ул „Г.С Раковски“ и ул „Стефан Караджа“ беше надраскана дни след като беше изцяло ремонтирана фасадата й. Тъй като отговорността за почистване е на собствениците на сгради се опитваме да се грижим за общинските, но да въвлечем и етажните собствености чрез предлагането на подходящи решения.      

 Има ли сгради включени в общинската програма “Културно наследство”?
От тези, за които районът отговаря сме кандидатствали със сградата на ул.„Позитано“1.

Какви проблеми и затруднение има в условията на епидемията от коронавирус?
По три направления. Първото, естествено, беше необходимостта да се направи всичко възможно най-вече за здравето и сигурността на гражданите, но също и за тяхното удобство и информираност. Тук, благодарение на служителите в районната администрация, се справихме доста добре и дори район Средец беше даден като пример за добра практика и адекватни действия в началото на извънредното положение, включително от градската прокуратура. Изпълняваме и два допълнителни проекта – „Топъл обяд“ и „Патронажна грижа“. Второто предизвикателство беше да продължим да предоставяме обичайните услуги на гражданите, като минимизираме физическия контакт. Освен мерките за безопасен достъп в сградата на районната администрация въведохме и нови онлайн услуги, като например документите за кандидатстване в училище и детско заведение. И третото усложнение идва по линия на актуализирания бюджет с увеличени разходи за дейността, намалени приходи и трудови възнаграждения и няколко неизвестни по отношение на планираните дейности, свързани с ремонти и инвестиционни проекти.  

Прочетете повече в Кметът на “Средец” пред Столица.bg: Имам изискване… – Столица.bg (stolica.bg)

Back To Top