skip to Main Content

Трайчо Трайков пред БНР: “При наличие на средства ще премахнем автокъщата от Борисовата градина в кратки срокове”

Преди няколко дни, главният архитект на София Здравко Здравков е подписал заповедта за премахване на бетонните фундаменти с метални конструкции в автокъща „Капитолия“ в Борисовата градина.

Тя е изградена преди много години, а първоначално собственикът е имал договор със Столичната община, каза в студиото на Радио София кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков. След изтичането на договора, общината е поискала да бъде освободен терена, но собственикът е отказал, добави Трайков.

„Аргументът е бил, че общината трябва да му плати за подобренията – въпросните стоманобетонни конструкции. Тогава започва друга съдебна процедура, в резултат на която Съдът отсъжда в полза на общината. Тогава, ние от района, веднага направихме констативен акт за незаконни обекти, изпратихме го на главния архитект на Столичната община, това беше в края на декември. Той обеща, че по най-бързия начин ще издаде заповед за премахване и онзи ден вече разбрах, че е подписана такава заповед, очаквам всеки момент да я получим и вече да пристъпим към физическо премахване на тези обекти“, каза Трайчо Трайков.

Той добави, че премахването е въпрос на бюджет и ако бъдат отпуснати средства, конструкцията ще бъде премахната в кратки срокове.

По отношение на къпалнята „Мария Луиза“, където „Софийски имоти“ е съсобственик със своите 42%, Трайков обясни, че Столичната община трябва да намери начин теренът да функционира единствено и само като басейн.

„Да намери начин това да бъде постигнато – дали чрез разговори с мажоритарния собственик за изкупуване, дали по някакъв друг начин, но това изнудване и това взаимно блокиране в течение на десетилетия е абсурдно и аз не бих го приел“, добави Трайков.

Целият имот се простира на терен от около 50 декара, а в хода на обсъждането на проекта за ПУП е станало ясно, че има 12 декара, които не са били в капитала на „Софийски имоти“, когато те са влезли в тази съсобственост, обясни кметът на район „Средец“.

„Те си стоят оградени от край време, винаги е било така, но не са актив на дружеството. Тогава ние извадихме актове за общинска собственост, вписани са в Агенцията по вписвания и вече окончателно е факт, че тези 12 декара са общинска собственост.

Очаква се ограждението на 12-е декара да бъде премахнато и те да бъдат приобщени към парка.

Тази вечер, от 17.30 часа, предстои обществено обсъждане на новия вариант на подробния устройствен план за Борисовата градина.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

Back To Top