skip to Main Content

Трайчо Трайков пред БНР: Има отлепени и падащи плочи от Паметника на Съветската армия

Има поставена нова тежка плоча, без никакви строителни книжа и без разрешение, обяви той

https://bnr.bg/horizont/post/101865377/traicho-traikov

Кметът на столичния район “Средец” Трайчо Трайков се обърна към областния управител на София Вяра Тодева, а тя от своя страна възложи да се направи спешен план за безопасност и здраве във връзка с Паметника на Съветската армия. Тодева се обоснова с протокол от кмета на “Средец” Трайчо Трайков и заповед на главния архитект на столицата. В протокола на районния кмет се констатира, че елементи от паметника са в предаварийно състояние. Трайков настоява и за ограда около съоръжението.

“Това не е първият протокол. Но за първи път от областната управа се отнасят сериозно по темата”, заяви пред БНР Трайков.

“Последният път, когато дори имаше заповед от главния архитект на Столична община, тя беше обжалвана в съда, вместо да се изпълнява. Когато за първи път поискахме от собственика, областния управител, преди 2-3 години да направи обследване на конструктивното състояние, защото и тогава имаше падащи плочи, зеещи дупки, не беше ясно какво е състоянието на фигурите, тогава този човек отказа да направи дори обследване, но съдът го задължи. От 2-3 години насам нищо не се е подобрило, напротив – влошило се е. Още преди 3 години, когато беше направено обследването, се констатираха много сериозни проблеми в постамента, които изискаха някакво действие. Тогавашният областен управител това действие го видя в идеята си да предостави съоръжението и терена за безсрочно и безвъзмездно ползване на руското посолство. Тази кореспонденция беше крита от районната администрация. Това не се случи”, разказа той предисторията.

В предаването “Преди всички” Трайков посочи, че сега има отлепени и падащи плочи, освен това има поставена нова тежка плоча, без никакви строителни книжа и без разрешение. Това е само една от многото, подчерта той и добави: “Онагледили сме протокола и със снимки, и с подробни обяснения. Трябва да се предприемат превантивни мерки – те дори вече не са и толкова превантивни”.

По думите на районния кмет никой не е обследвал състоянието на скулптурните фигури:

“В тези фигури има бетон в долната част. Там, където свършва бетона в други подобни фигури, има изтъняване, компрометиране на материала и вече не се знае в кой момент могат да прегънат крак. Експерти споделят с нас тези опасения. Съоръжението си има собственик и аз съм му направил предписание да огради, да ограничи достъпа и да направи всички тези проверки”.

Трайков уточни, че това му действие е различно от процеса по изпълняване на решението на СОС за преместването на паметника: “Това е в рамките на моите компетенции като човек, който отговаря за безопасността”.

За протеста с палатки той каза, че хората имат право да протестират, но там, където ще свършва оградата:

“Те имат съгласувателно писмо от Столична община, мисля, че за 2 седмици. Но в него изрично е написано, че се забранява поставянето на палатки, шатри и друг вид преместваеми обекти. Мисля, че е редно Дирекция “Сигурност” на Столична община да предприеме мерки, така че да се спазват условията на съгласувателното писмо”.

В тази връзка кметът на район “Средец” е изпратил писмо на дирекцията, но отговор не е получил.

Трайчо Трайков отново ще бъде номиниран за районен кмет за предстоящите местни избори. Има промени в номинациите, посочи той и каза:

“Има 24 номинирани колеги, всички са много мотивирани и въодушевени да се борят за доверието на хората и за това да превърнат София в по-хубаво място. Вероятно част от тях няма да познавате”.

Back To Top