skip to Main Content

Интервю на кмета на района Трайчо Трайков пред БНР

Нито един от 30-те проекта, предложени от столичния район „Средец“, не е включен в проектобюджета на Столичната община за 2024 г. Това каза в колата на Радио София районният кмет Трайчо Трайков и добави, че има ремонти, които не търпят отлагане. Пример за това са фасадите на старите сгради в центъра на града, които са опасни и трябва да бъдат възстановени в най-кратки срокове.

„Надявам се, че със съдействието на кмета Терзиев ще намерим пари за най-спешните неща“, отбеляза Трайков.

Големият проблем, според него е с липсата на децентрализация в Столичната община. Темата беше засегната и в предизборната кампания на сегашния екип на Столичната община. Вече има съставен доклад, но се чака решение на СОС.

„90% от нещата, които са практически важни от работата ми като районен кмет, за които бих искал да имам повече свобода и отговорност, могат да се коригират чрез промени на общински наредби и делигирани правомощия от кмета на Столична община и решение на Общинския съвет“, смята Трайков.

В проект, изготвен от кметове на големи столични райони са предвидени връщане на 20% от местните данъци и такси в района, от който са събрани.

Район „Средец“ е емблематичен. Това е обликът на София, а решенията в повечето случаи се взимат от Столичната община, а не от администрацията на района, отбеляза Трайчо Трайков и добави, че не без значение е и мнението на гражданите.

Напредва работата по реконструкцията на градинката пред х-л Рила. След като беше сменен паважът и бяха ремонтирани тротоарите, предстои възстановяване на водното огледало.

В район „Средец“ ще има и две нови детски градини, които ще се помещават в преустроени общински сгради. Едната ще е на ул. „Христо Белчев“, а другата на ул. „Цар Иван Асен Втори“, каза Трайчо Трайков.

Подробности можете да видите и чуете във видеото.

Back To Top