skip to Main Content

В началото на пролетта 12 дка в Борисовата градина ще бъдат отново достъпни за граждани, съобщи Трайчо Трайков пред БТА

В началото на пролетта на тази година 12 дка в Борисовата градина ще бъдат отново достъпни за граждани, съобщи пред БТА кметът на район “Средец” Трайчо Трайков.
Той каза, че от години тези 12 дка са заградени към преобладаващо частния имот с къпалнята “Мария Луиза” и на практика са недостъпни за ползване от хората. Още през 2003 г. територията е трябвало да бъде извън оградения имот, тъй като не е част от капитала на “Софийски имоти”, и да бъдат издадени актове за общинска собственост. Ясно е било, че не са в дружеството, но не е имало документ за общинска собственост, обясни Трайков.
Вследствие на дискусиите по проекта за ПУП на Борисовата градина кметът на “Средец” Мария Ачкова е забелязала този пропуск, а впоследствие наследникът й на поста Трайчо Трайков с екипа си изготвил актове за общинска собственост. Дванайсетте декара до къпалнята “Мария Луиза” вече фигурират и са утвърдени от Агенцията по вписванията. “Зелени системи” и “Паркове и градини” трябва да обработят терена – окосяване и обработка срещу кърлежи.
Няма начин държавата и общината да не могат да намерят решение с къпалнята, ако има искрено желание, категоричен е районният кмет. Той каза, че от години предлага Столичната община да изпрати ясен и документално подплатен сигнал към собственика, че “Мария Луиза” може да е къпалня и нищо друго и да им предложи да ги освободят от тази “прекомерна за тях тежест – да имат имот, на който да не могат да построят многоетажен хотел”.

Незаконните преместваеми обекти

На хората направи впечатление системния подход по отношение на незаконните обекти на територията на район “Средец”, каза пред БТА Трайчо Трайков. Мисля, че доста добре се справяме, въпреки че процедурите са доста “връзващите ръцете”. И Закона за устройство на територията и общинската наредба са несъвършени. Те са “ремонтирани” многократно, а резултатът е една изключително тромава, усложнена и времеемка процедура по премахване на незаконните обекти, която включва различни общински структури и завършва с издаване на заповед за премахване, която след като бъде потвърдена район “Средец” няма бюджет да се изпълни, каза Трайков. Той обясни, че се налага за всеки отделен случай да се разбира със зам.-кмета по финансите на Столичната община.
За 2020 и 2021 г. общо в район “Средец” са премахнати десетки незаконни обекти, включително такива, за които по думите на кмета хората не са вярвали, че някога могат да бъдат премахнати, тъй като са стояли с години, като атракционите в Борисовата градина и кафенето пред Народния театър. Изчистили сме почти всички незаконни преместваеми обекти на територията на район “Средец”, каза Трайков.
Той съобщи, че главният архитект на София Здравко Здравков е подписал заповедта за премахването на металните чадъри с бетонните фундаменти на автокъща “Капитолия” в Борисовата градина. Столичната община и администрация на “Средец” от години се борят да освободят парка от автокъщата и най-сетне това ще се случи през тази година, увери районният кмет. Когато получим в районната администрация заповедта на Здравков, ще уведомим “Капитолия”, те ще имат срок за доброволно премахване и за обжалване. След това опираме до физическото изпълнение, което ще е доста сложно, каза Трайков. Направление “Архитектура и градоустройство” /НАГ/ трябва да възложи дейността на “Софимвест”, тъй като дружеството има рамков договор за премахване на обекти в цяла София.

Детските градини

През първата година от мандата си кметът Трайков се е фокусирал върху належащи ремонти в детските градини. Резултатът е дългоочакваният ремонт на двора на детска градина “Преспа”, където са изградени изцяло нови детски площадки, подменена е настилката и са укрепени стените на градината. В градина “Магнолия” също е ремонтиран дворът и вътрешното стълбище.
В район “Средец” обаче няма свободни парцели за строителство и затова кметът разглежда възможностите за преустройство на общински сгради. Подходяща се оказва сградата на ул. “Христо Белчев” 36 при ъгъла с ул. “Парчевич”, която се предвижда да стане филиал за две групи към 159 детска градина “Олимпийче”, съобщи Трайчо Трайков. Там са били настанени пет различни общински и държавни служби. Намерени са им нови локации, СОС е одобрил промяната и в момента се подготвя документацията за извършването на ремонта.
Районният кмет има и друга идея – да превърне къща с двор на ул. “Иван Асен Втори” 91, дългогодишен ресторант, в детска градина. Тъй като имотът е държавен кметът на “Средец” е започнал разговор с областния управител на София да бъде прехвърлен на общината. Оказва се, че имотът е внесен в Агенцията за приватизация за продажба. Би било скандално сградата да се продаде. Няма абсолютно никаква необходимост това да се случи, посочи Трайков. Той допълни, че ще положи всички усилия къщата да не бъде продадена, а да бъде използвана за детска градина.
Дори с откриването на две групи в градината на ул. “Белчев” и с преустройството на къщата на ул. “Иван Асен”, проблемът с недостига на места в детските градини в район “Средец” пак няма да се реши изцяло, категоричен е Трайков. В района няма свободни терени за строителство на изцяло нови градини. Решението според него частично е в компенсациите за родители, чиито деца не са приети, които да се изплащат от миналата година. Друга възможност е използването на приземните етажи на новостроящи се сгради за детски градини, което също стана възможно скоро, но в район “Средец” такива строежи няма, посочи Трайков.

Тротоарите

От две години районите получават от Столичната община сумата от около 300 хил.лв., които могат да използват за малки текущи ремонти. Район “Средец” ги насочва към ремонт на тротоари, каза кметът и подчерта, че за последните две години в района са ремонтирани и подменени тротоарите на най-проблемните места. През 2021 г. бяха подменените тротоарите по десетина улици в района, остават още няколко улици, за които съм поел ангажимент пред гражданите, каза Трайков. Той информира, че през тази година районът ще може да си позволи да отдели средства и само за снижаване на бордюри по кръстовищата. Столичната община би трябвало да има една голяма програма за ремонт на всички тротоари в София, категоричен е районният кмет. Като голям проблем той открои неправилното изпълнение на подземната инфраструктура на експлоатационните дружества. При всеки ремонт работниците се натъкват на кабели на 5-10 см дълбочина, вместо изискваните 80 см, което води до проблеми при подновяването на тротоарите, а и не само, посочи районният кмет. През 2022 г. ще очакваме да приключат и процедурите, които да направят възможни действията за даване на нова визия на площад “Вацлав Хавел”.
Той информира, че през тази година предстои премахването на незаконни кабели, които висят по сградите и около тях и загрозяват пространството. В момента имаме десетки заповеди за премахване на такива кабели, което трябва да бъде възложено от НАГ. Остава само физически да се свърши работата, а това е сложно, защото в много случаи изисква използването на специализирана техника /камион с вишка/. Въпреки трудната и скъпа организация, това през тази година категорично ще се случи и всички незаконни кабелите, за които са издадени заповеди, ще бъдат премахнати.

Подлезите

Откакто съм кмет, постоянно “валят” сигнали за почистване на подлезите. Възложихме да се направят няколко почиствания, въпреки че Столична община плаща на почистващите фирми за тази услуга. Все още не мога да кажа, че съм доволен от качеството, посочи Трайчо Трайков.
За подлеза на Румънското посолство, който свързва районите “Средец” и “Слатина” и се нуждае от ремонт кандидатствахме с проект пред Специализирания столичен фонд и имаме одобрен бюджет, изготвен е проект, избран е и изпълнител, информира Трайков. Все още обаче нямаме разрешение за строеж от НАГ, заради проблем със собствеността на някои от търговските обекти в подлеза. Част от тях са собственост на общинското дружество “Егида” и въпреки, че са в ужасно състояние, дружеството желае да ги запази, обясни районният кмет. Ако се докаже, че обектите са незаконни, те ще бъдат премахнати, категоричен е Трайков. Той каза, че след ремонта на подлеза ще има търговски обекти, но по-малко от половината на настоящия им брой.
В подлезите на бул. “Цариградско”, този при БТА и другия, при ул. “Загоре”, който е в най-лошо състояние, се извършват малки подобрения по линия на текущ ремонт. Проблемът е охраната на тези подлези, каза Трайков. Той посочи, че има осигурено от Столичната община видеонаблюдение, което обаче е абсолютно неефективно. Вследствие на това видеонаблюдение не е предотвратена нито една вандалска проява и не е хванат нито един извършител, изтъкна районният кмет. “Питам се каква е ползата тогава”, каза той и настоя за подобряване на ефекта видеонаблюдението от страна на дирекция “Сигурност” към СО. Ако не става, да се върнем отново в 20-ти век с жива охрана, каза Трайков.

Шахтите

Когато при рутинна проверка от район “Средец” установят, че капак на шахта има нужда от ремонт или замяна, в администрацията започват дълга кореспонденция с писма до “БТК”, “Улично осветление”, ЧЕЗ и “Софийска вода. Понякога отговарят друг път не, губи се страшно много време и ресурс само, докато се установи собствеността на шахтата, обясни районният кмет. След като се разбере чия е, пишем друго писмо с предписание да се смени или ремонтира. И чакаме това да се случи, посочи Трайков. Той предлага да се създаде електронен регистър на шахтите и кабелите в относимите случаи в цяла София в срок до една година.

Общинските жилища

В район “Средец” има около 50 общински жилища. “Завладяхме в полза на общината няколко апартамента на починали хора без наследници и вече имаме поне четири-пет апартамента повече, отколкото преди две години”, похвали се Трайков. Почти всички общински жилища обаче са в в лошо състояние и не са подходящи за обитаване. Някои от общинските жилища в района стоят празни от години, защото “Средец” има бюджет от около 30 хил.лв. годишно за ремонт на тези жилища, което по думите стига само за абсолютно наложителни дребни ремонти в краен случай. Приоритет са апартаментите, в които са настанени хора. За необитаемите средствата не стигат да бъдат ремонтирани, посочи Трайков. Той предлага промяна в системата за използване на общинските жилища, така че част от тях да бъдат давани на пазарни наеми, а получените средства да бъдат използвани за ремонт и поддръжка на жилищата, тоест – самофинансиране на системата. При отдаване на пазарен наем може да се търси финансиране и чрез банков кредит. В момента обаче общинската наредба не позволява район “Средец” да вземе кредит, за да ремонтира общинските жилища. Вода газим, жадни ходим, каза Трайков.
Изцяло погрешна е и самата система за отпускане на общински жилища в цяла София, според Трайков. Той каза, че сега крайно нуждаещи се хора се картотекират в конкретен район и могат да получат жилище само и единствено в този район. “Не може да се картотекираш за цяла София”, каза кметът. Според него обаче за крайно нуждаещите се е важно да намерят първото свободно жилище, независимо в кой административен район се намира то. “Защо социално слаби хора трябва да чакат за апартамент на пъпа на София, като вероятно те биха се съгласили да живеят и в друг район, стига условията да са добри”, попита Трайков. Той предлага системата да се опрости. Хората като се картотекират, да могат да се настанят, където има възможност, посочи Трайчо Трайков.

Back To Top